Banner

U bevindt zich hier: Home·Projecten·Uitvoering·Aj Investments B.v

 

Projectdetail AJ Investments B.V.

Projectinformatie
Opdrachtgever AJ Investments B.V.
Plaats Houten
Sector Energie
Uitvoering Energiebesparende maatregelen
Projectstatus Uitvoering

Kantoorpand TNT van energielabel G naar A.

In 2010 is Barth Installatietechniek B.V. is door AJ investments benaderd om een plan van aanpak op te stellen om het energieverbruik van een bestaand kantoorpand te reduceren.

Het resultaat van de voorgestelde maatregelen is dat het pand van energielabel G reduceert naar energielabel A.

De volgende aanpassing worden uitgevoerd:

  • Nieuwe cv-installatie gecombineerd met nieuwe luchtbehandelingkasten.

Om het energieverbruik (gas) zo laag mogelijk te houden is gekozen voor twee zeer energiezuinige luchtbehandelingkasten van Menerga. In deze kasten is een warmteterugwinning gerealiseerd zonder dat hier een cv-ketel voor nodig is.

Door de toepassing van deze luchtbehandelingkasten kan er 240 KW aan cv-vermogen worden bespaard en dat leidt weer tot gasbesparing. De nieuwe kasten zorgen ook voor een terugwinning van vocht uit de retourlucht zodat de twee luchtbevochtigers, zoals in de huidige installaties, kunnen vervallen. Dit zorgt weer voor een besparing op het elektrische vermogen van 65 KW. Tot slot wordt er, vanwege lichtere motoren, een besparing van 35 KW op het elektrische vermogen van de ventilatoren gerealiseerd.

De twee huidige cv-ketels met een gezamenlijk vermogen van 790KW worden vervangen door 2 cascade opstellingen met ieder 3 HR-ketels. Het totale vermogen van de nieuwe cv-opstelling komt neer op 550 KW.

  • Nieuwe hoogfrequente TL-verlichting met daglichtregeling in combinatie met LED-verlichting

Voor het vervangen van de verlichting is een voorstel uitgewerkt om alle conventionele TL- en PL-verlichting te vervangen voor hoogfrequente TL- en LED verlichting. De TL verlichting wordt voorzien van daglichtregeling. Hiermee wordt een forse besparing op het energieverbruik rerealisseerd. Tevens worden er bewegingsschakelaars toegepast zodat de verlichting pas wordt geschakeld wanneer er personen in de kantoorruimten aanwezig zijn.

  • HR++ beglazing

De toe te passen beglazing bestaat uit meervoudig glas met een warmtewerende coating of gasgevulde spouw met een warmtedoorlatingscoëfficiënt van maximaal 1,2 W/m²K gemeten conform NEN-EN 673. Sinds 2008 is hier al een start mee gemaakt. Met het uitvoeren van de energiezuinige maatregelen zal het resterende gedeelte ineens worden vervangen.

Ten opzichte van de bestaande kantoren in Nederland, steekt het kantoorpand aan de Meidoornkade na de uitgevoerde werkzaamheden ver boven het gemiddelde aanbod uit. Momenteel zijn de meeste kantoren voorzien van een energielabel C. De verhuurbaarheid van een kantoorpand met een label A zal, vanwege het energie- en duurzaamheidbesef bij huurders, dan ook erg aantrekkelijk zijn.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner